معرفی PERED

ایران بعنوان بزرگ‌ترین تولید کننده آهن اسفنجی بر پایه گاز دنیا به‌شمار می‌رود و از تکنولوژی های متنوعی برای تولید این محصول در کشور استفاده شده است. در همین راستا شرکت مهندسی معادن و فلزات (MME) با بهره گیری از تجربه کارشناسان و مهندسان خود در زمینه راهبری، تعمیرات و نگهداری کارخانجات HDRI/DRI/HBI در پروژه های گوناگون در ایران و دیگر کشور ها، موفق به توسعه و ثبت تکنولوژی جدید ®PERED در سال 2006 در کشور آلمان، ایران و سایر کشورها گردید. با راه اندازی اولین پروژه این طرح در سال 1396 در شادگان و نیز دومین، سومین و چهارمین پروژه در میانه، نیریز و بافت، شکوه و اقتدار این طرح ایرانی نمایان گردید.
تکنولوژی ®PERED را می‌توان روشی بهینه‌سازی شده برای تولید آهن اسفنجی دانست که بهره‌گیری از این روش جدید برای تولید آهن اسفنجی نسبت به روش‌های سابق مزیت‌هایی را به‌دنبال داشته است و با توجه به اینکه آخرین تکنولوژی ارائه شده در زمینه احیا مستقیم می باشد، بسیاری از مشکلات و معایب سایر تکنولوژی ها را رفع کرده و قابلیت‌های تکنولوژی های پیشین را افزایش داده است و در نهایت باعث بهبود فرآیند احیا گردیده است.
در این تکنولوژی بومی، امکان تولید محصولات متنوعی همچون آهن اسفنجی (Direct Reduced Iron)، بریکت گرم آهن اسفنجی (HBI) و یا (HDRI) و یا ترکیبی از آنها مطابق با نیاز مشتری وجود دارد. برای تولید محصولات در تکنولوژی ®PERED هم می‌توان از گاز طبیعی همچون پروژه های استانی ایران و یا گاز سنتز مانند پروژه CSTM چین استفاده کرد. این تکنولوژی می‌تواند واحدهای با ظرفیت سالانه حدودی 300 هزار تن تا 2 میلیون تن آهن اسفنجی احداث نماید.
در حال حاضر از آنجا که تکنولوژی جدید توسط متخصصان ایرانی ابداع شده و به ثبت رسیده است، واحدهای داخلی از پرداخت هزینه‌های حق عضویت معاف خواهند بود و ایران می تواند هرگونه تغییر، افزایش ظرفیت و اصلاح را بدون نیاز به اجازه از خارج از کشور اعمال نماید و علاوه بر این امکان صدور این تکنولوژی به خارج از ایران نیز مهیا شده است همانطور که پروژه احیا مستقیم ®PERED در کشور چین با محصول HBI در حال اجرا می باشد.
مزایای تولید آهن اسفنجی با روش ®PERED در مقایسه با روش‏های دیگر :
الف – تخصیص سرمایه‏گذاری اولیه کمتر و ضمنا افزایش سهم سرمایه‏گذاری داخلی توام با بومی‏سازی تکنولوژی احیاء (®PERED).
ب – بهبود شاخص‏های زیست‏محیطی (کاهش دما و درصد پایین گازهای آلاینده در گازهای خروجی به اتمسفر).
ج – بهبود شاخص‏های انرژی و مصارف ( کاهش مصرف آب، گاز و برق به ازاء هر تن تولید آهن اسفنجی).
د- استفاده از کمپرسورهای سانتریفیوژ برای اولین بار در پروژه های احیای مستقیم ایران به روش پرد به جای کمپرسور های جابجایی مثبت، که به صورت تمام اتوماتیک عمل کرده و آزادی عمل بیشتری را ایجاد می نماید و هزینه‌های مصارف برق و … و نیز سرمایه گذاری را کاهش می‌دهد.
ه – قابلیت قبول بازه وسیع تر مواد خام با آنالیز‏، ترکیبات و اندازه‏های متفاوت به‏عنوان خوراک اولیه کارخانه آهن اسفنجی.
و – کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات (نیروی انسانی، ابزار‏آلات و کاهش تجهیزات دوار، نصب معکوس ریکوپراتور و حذف یکی از کلوخه شکن هاو …).
ز- بازدهی و کارایی بالاتر و سهولت بهره برداری و محصول همگن با استفاده از گندله های ایرانی
به صورت خلاصه می توان گفت با توجه به اهمیت کاهش مصارف انرژی و به ویژه آب، تکنولوژی ِپرِد نقطه قوتی برای صنعت فولاد ایران محسوب می شود. کاهش سرمایه گذاری اولیه،‌ بالابردن بهره وری،‌ عدم نیاز به اخذ مجوز از صاحبان تکنولوژی خارجی و امکان صدور تکنولوژی، بهبود شاخص های زیست محیطی، کاهش هزینه های نگهداری و‌ افزایش ساخت داخل از جمله نکات برجسته این تکنولوژی بشمار می رود.
نتایج حاصله از پلنت های اجرا شده توسط تکنولوژی ®PERED حاکی از آن است که نه تنها از لحاظ تکنولوژیکی این طرح قابل رقابت با سایر تکنولوژی ها می باشد بلکه از لحاظ عملکردی از رقبا پیشی گرفته و فضای جدیدی را برای صادرات تکنولوژی به سایر کشورها ایجاد کرده است.
®PERED دستاوردی است که با کیفیت مناسب آهن اسفنجی تولیدی در اولین ساعت های راه اندازی، عدم ایجاد خوشه در راه اندازی اولیه، عملکرد بهینه و آسان این تکنولوژی و میزان مصارف پایین تر از شاخص طراحی، همه را به تحسین وادار کرده است.
نگاهی به پروژه های پرد ®PERED در ایران
هر 4 پروژه استانی احیا آهن اسفنجی به روش پرد در حال حاضر به بهره برداری رسیده است. شادگان، میانه، نیریز و بافت، طرح‌هایی هستند که در آن‌ها از تکنولوژی جدید ®PERED برای تولید آهن اسفنجی استفاده می‌شود. همچنین پروژه پرد CSTM در کشور چین نیز در دست اجرا می باشد. لازم به ذکر است که مهندسی و خرید در پروژه پرد در کشور چین پایان یافته و در مرحله نصب می باشد.
در حال حاضر با راه اندازی چهار واحد احیاء مستقیم استانی به روش ®PERED ، رفرنس های خوبی برای این تکنولوژی بوجود آمده است و لذا با توجه به نتایج بسیار خوب حاصل شده و بومی بودن این تکنولوژی، بازارهای جدیدی برای شرکت MME در داخل و خارج از کشور ایجاد شده است. مقامات ارشد کشور نیز در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی و حمایت از کالای ایرانی و به موجب قانون حداکثری استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور، تاکید های لازم جهت به کارگیری فن آوری ®PERED جهت طرح های آتی کشور را نموده اند.
برنامه های آتی
با توجه به راه اندازی موفقیت آمیز پرد در پلنت های 800.000 تنی و توانایی متخصصین این شرکت، مطالعات و طراحی ها جهت پلنت های مگامدول شروع شده و در حال تکمیل می باشد.